Sommerkonsert-0

Sommerkonsert

Lørdag 18. juni kl 18.00 i Logen

Vivaldi: Fiolinkonsert i a-moll, RV 356
Janácek: Suite for strykere
Brahms: 7 Lieder, opus 62
Jón Leifs: Requiem
Vivaldi: Gloria

Collegiûm Mûsicûms kor og orkester
Fiolin: Hrvoje Miletic
Leder kor: Håkon Matti Skrede
Leder orkester: Geir Atle Stangenes

 

ANTONIO VIVALDI (1678 – 1741)
Konsert for fiolin og strykere i a-moll, RV 356 (1711)

 1. Allegro
 2. Largo
 3. Allegro

Vivaldi virket som fiolinlærer ved Conservatorio dell’Ospedale della Pietà. Som en av fire institusjoner i Venezia som tilbød musikkundervisning for unge jenter, var dette barnehjemmet særlig berømt. Vivaldi komponerte musikken, underviste i fiolinspill og dirigerte selv konserter på søndager og festdager. En del av musikken ble utgitt, og i 1711 kom samlingen L’Estro Armonico (omtr. ‘Den harmoniske inspirasjon’). Dette er en bukett av tolv fiolinkonserter, med enten én, to eller fire fiolinsolister. Den musikalske oppfinnsomheten er stor; samlingen ble en banebrytende eksportartikkel og skapte Vivaldis gjenombrudd i Europa. Kveldens konsert er for én fiolin og orkester, med solist fra Collegium Musicums egne rekker. Musikken tør ellers være kjent for dem blant publikum som selv har fått fiolinundervisning en gang.

 

LEOS JANÁCEK (1854 – 1928)
Suite for strykere (1877)

 1. Moderato (Prelude)
 2. Adagio (Allemande)
 3. Andante con moto (Saraband)
 4. Presto (Scherzo)
 5. Adagio (Air)
 6. Andante (Finale)

Tsjekkiske Leoš Janáček skulle bli en av fornyerne av musikken på 1900-tallet. Strykesuiten komponerte han imidlertid allerede som 23-åring, og den er gjennomgående vennlig og lett, holdt i en relativt tradisjonell romantisk stil. Fraværende er de store stemningsskiftene som skulle karakterisere hans senere verk. Likevel varierer uttrykket mellom satsene, og John Tyrrell oppsummerer suiten som “et virvar av påvirkninger”: den barokke dansesuite er et av de åpenbare foreleggene, men han hører også Beethoven i scherzoen, Wagner i den første adagioen og – ikke overraskende – landsmannen Dvořák i finalesatsen. Sarabanden er et annet sted beskrevet som en tonesetting av Mona Lisas smil.

 

JOHANNES BRAHMS (1833 – 1897)
7 Lieder, opus 62 (1873/74)

 1. Es wollt die Jungfrau
 2. Von alten Liebesliedern
 3. Waldesnacht
 4. Dein Herzlein mild, du liebes Bild
 5. All meine Herzgedanken
 6. Es geht ein Wehen durch den Wald
 7. Vergangen ist mir Glück und Heil

Symfonikeren og kammermusikk-komponisten Brahms er feiret. Som vokalkomponist kjenner vi hans store korverk og hans sanger for solostemme. Men korsangkomponisten Brahms får mindre oppmerksomhet. Desto større glede å presentere hans “Syv uakkompagnerte sanger for blandet kor” i kveld. Sangene er selvstendige, men alle har tekst hentet fra legender og folketro (nærmere bestemt samlingene Des Knaben Wunderhorn og Heyse’s Jungbrunnen, som flere komponister har hentet stoff fra). Et annet fellestrekk er at sangene er strofiske i formen, dvs. at hvert vers i sangene synges til den samme musikken.

 

JÓN LEIFS (1899 – 1968)
Requiem, opus 33b (1947)

Et kort a cappella korverk av den islandske komponisten Jón Leifs, dedisert til minnet om hans datter som druknet i en svømmeulykke like før hun fylte 18 år. Teksten er ikke hentet fra den latinske messen for de døde, som tittelen skulle tilsi, men er derimot en collage av islandsk folkediktning og utdrag fra et dikt av Jónas Hallgrímsson. Musikken kan minne om en vuggesang og veksler hele tiden mellom dur og moll.

 

ANTONIO VIVALDI
Gloria i D-dur, RV 589 (1716?)

Vivaldis Gloria («Ære være…!») er et av hans mest kjente korverk, og det er et solrikt og festlig stykke musikk. Teksten er fra den latinske messeteksten, og satsene varierer i stil og besetning. Ved førsteoppførelsen var det som vanlig de foreldreløse jentene fra barnehjemmet i Venezia som sang og spilte alle instrumenter. Etter komponistens død ble verket liggende i en stabel med glemte manuskripter i nesten to hundre år. Det ble først gjenoppdaget i slutten av 1920-årene.                                                                                                                                                   Pål Varhaug

 • Categories: Konsert 18. juni 2016